Srnčia ruja je v plnom prúde: Ste na ňu pripravený?

 

Plno motýľov, farebné lúky a nádherné srnce na nich. Usaďte sa na kraji lesa a sledujte, čo sa pred vami začne diať. Ak chcete takúto ideálnu scenériu zažiť, musíte sa na to správne vyzbrojiť. Prezradíme vám, kedy sa na srnčí lov vydať a čo budete potrebovať. Šťastie praje pripraveným, tak sa na to poďme spoločne pripraviť.

Ruja srnca

Zdroj: pixabay.com

Životopis srnca lesného

Meno: Srnec lesný (kedysi srnec obyčajný)

Výskyt: Vysokohorské smrekové a lužné lesy

Potrava: Pomaškrtí si na plodoch a bylinkách

Dĺžka života: 10 rokov alebo jeden výstrel

Váha: 10 – 35 kíl, záleží, či drží diétu

Možnosť loviť: 16. 5 – 30. 9, či sa zadarí, nikto nevie

Ruja: Akurát vtedy, keď ste na dovolenke: 15. 7 – 15. 8.

Dĺžka parohov: 25 cm

Zhadzovanie parohov: Október až november

 

Vrchol ruje a potrebná výbava

Vrchol srnčej ruje je na prelome júla a augusta. Vtedy máte najväčšiu šancu, že na vlastné oči zažijete niekoľko srncov neďaleko vás. Pomôcť vám k tomu môže aj poľovnícke vybavenie, ako napríklad oblečenie v poľovnej kamufláži. Zver si vás potom len ťažko všimne. 

 Počas ruje srnec vyhľadáva rujnú srnu, s ktorou sa pári približne počas 3-4 dní. Následne vyhľadáva ďalšiu. Predtým, ako dôjde k samotnému aktu párenia, srnec svoju družku naháňa pričom hlasno fučí. Srna, ktorá je pripravená na párenie privoláva srnca pískaním. Napodobňovanie tohto zvuku je základom úspechu pri love srnca.

Preto rovnako užitočná je aj vábnička, ktorej zvuk priláka srncov. Vám už len stačí spraviť si pekné fotky na pamiatku. Aby ste svoju šancu na stret so zverou zvýšili, musíte si privstať. 

 Okolo 4 – 6 hodiny ráno je aktivita divokej zvery najvyššia. V tomto čase sa príroda zobúdza a otravní štvorkolkári ešte spia. Ak náhodou zaspíte, vaše šance ešte nie sú stratené. Za zverou sa môžete vydať aj v poobedných alebo večerných hodinách. 

 Dobrou správou je, že v období ruje prebieha na poliach žatva. Počkajte si, keď vám vo vyhliadnutom revíri pokosia polia. Na prázdnom mieste sa pozoruje lepšie ako vo vysokom žite alebo repke. Zver tak môžete vidieť už počas svojho príchodu. 

Tip

Počas dlhých hodín čakania na vás pravdepodobne sadne nejeden komár. Nezabudnite sa pred príchodom do revíru nastriekať repelentom. V lete zasa opaľovacím krémom a sprejom proti kliešťom. Veľmi užitočným pomocníkom je oblečenie proti komárom, vďaka ktorému si užijete dobrodružstvo v prírode bez otravného hmyzu. 

Pozrieť oblečenie proti komárom hneď TERAZ

Ako ruju využiť čo najlepšie?

Najväčšieho sumca pod vodou len ťažko spozorujete. Poriadneho srnca dokážete, ale zahliadnúť o niečo ľahšie. Skúsený poľovník vie, že toto obdobie je najlepšie pre vyhliadnutie si vysnenej trofeje. Nastražte preto uši aj oči a skenujte okolie. 

 Príroda vám sama napovie, či sa ruja už začala. Ak miestny revír dobre poznáte, zrejme vám stačí posadiť sa na osvedčené miesto a čakať. V prípade, že idete na nové miesto, vezmite so sebou aj vábničku. 

 Jej zvuk slúži ako imitácia srnky, ktorá vábi srnca k ruji. Vábničku ale nesmiete používať príliš často. Časté používanie vábničky môže mať opačný účinok a divú zver odplaší. 

 Čo vám dokáže čakanie na srnca uľahčiť?

Srnec v lese

Zdroj: pixabay.com

Cesta za poriadnym triumfom

Viete, koľko váži srnec? Dospelý od 10 až po 35 kíl. Niet preto pochýb o tom, že každý poľovník chce uloviť toho najťažšieho. Avšak aj poľovníci musia dodržiavať dobu, kedy je lovenie povolené. V inom prípade ide o pytliactvo, ktoré je považované za trestný čin. Doba lovu srnca je od 16. 5 do 30. 9. Už viete, kedy ísť vábiť a kedy poľovať. Teraz vám predstavíme, čo vám k úspechu dopomôže. 

Základom musí byť správne oblečenie a pevná obuv. Výborný doplnok je kvalitný ďalekohľad a okamžite nastaviteľná strelecká palica. Chýba vám niečo vo výbave? Nevadí, máme pre vás všetko pripravené.

Pozrieť výbavu na srnčiu poľovačku hneď teraz


Lov srnčej zveri sa má vykonávať selektívnym spôsobom, kde prednostne lovíme slabú, chorú, prestarnutú a na chov nevhodnú zver. Hlavným cieľom selektívneho lovu je skvalitniť genofond jedincov a trofejovú hodnotu.

Základom úspešného lovu je aj pripravenosť lovca, kde neodmysliteľne patrí znalosť správnej kategorizácie, ktorú prikladáme v obrázku.

Kategorizácia srnca

Záver

Či už ste sa vydali do prírody za lovom, vábením, alebo len preskúmaním revíru, najdôležitejšie je, že ste strávili niekoľko hodín v prírode. To je pri dnešnom spôsobe života vzácny relax. Ak sa domov nevrátite so svetovým úlovkom, stále môžete byť na seba hrdý. 

Spravili ste dobre pre svoje telo a dušu.

Celú radu produktov na srnčiu ruju nájdete v našom eshope Lovecká vášeň TU.