Ako sa obliecť do lesa na poľovačku?

blaser-argali-3-0-panske-nohavice-zoom-36554-1920x800

Či už ste skúsený poľovník alebo chodíte na poľovačku vo voľnom čase, mali by ste byť či už na krátkodobý alebo dlhodobý pobyt v lese pripravený. Okrem správneho streliva a zbrane potrebnej na lov zveri by ste nemali zabudnúť ani na vhodný výber kvalitného a funkčného oblečenia do lesa. V tomto článku vám bližšie popíšeme, prečo do neho zainvestovať.

Termoprádlo ako spodná vrstva poľovníckeho oblečenia nielen počas chladných dní

44654962_1040294429491798_3336088883363315712_nExistuje mnoho vlastností, ktoré by malo mať správne poľovnícke oblečenie, aby ste sa počas lovu cítili komfortne aj počas nepriaznivých podmienok a zároveň splynuli s prostredím lesa. Dôležité je aj správne vrstvenie oblečenia, ktoré má mimoriadny význam práve pri outdoorovom oblečení.

Za základ poľovníckeho kompletu považujeme spodnú vrstvu oblečenia, teda kvalitné a funkčné pánske termoprádlo. Špeciálny materiál, z ktorého je termoprádlo vyrobené, je schopný nezadržiavať pot a umožňuje vám tak zostať v suchu vďaka nasiakavosti. Napríklad, keď budete počas chladných zimných dní tráviť čas na posede, tak vďaka výrobe vlákien použitím technológie ThermoDry, ktorá zamedzí úniku tepla a výborne saje pot, vám nebude chladno.

Naopak, v lete sa nebudete prehrievať vďaka termoprádlu vyrobenom pomocou technológie Cooldry, ktorá má mierne chladivý efekt, čo oceníte najmä pri pohybe v lese. Perfektne obopína telo a jeho tenké a ľahké prevedenie vás neobťažuje pri pohybe. Nepodceňujte preto význam poľovníckeho termoprádla, ktorého značky, ako Alaska Elk, Bjorn alebo Half-Zip sa touto kvalitou a funkčnosťou vyznačujú. Nájdete ho dostupné aj v rôznych farebných prevedeniach na e-shope loveckavasen.sk.

Čo si obliecť pod poľovnícku bundu?

Toto je veľmi častá otázka. Nechceme predsa aby nám bolo príliš teplo alebo príliš zima. Na termoprádlo odporúčame obliecť si kvalitnú poľovnícku košeľu, ktorá tak tvorí strednú vrstvu oblečenia. Poľovnícke košele majú výhodu v tom, že sú vyrábané zo špeciálnych materiálov, ktoré sú priedušné a rýchloschnúce, takže sa počas lovu budete cítiť pohodlne a navyše budete pôsobiť vkusne a štýlovo. Vyznačujú sa svojím typickým vzhľadom. Väčšinou bývajú klasického strihu s dlhými rukávmi, s golierom na gombíky, náprsným vreckom a vzhľad môže dopĺňať aj typická výšivka. Tieto košele sú vhodné nielen na lov, ale aj na každodenné nosenie. Vziať si ju takisto môžete na prechádzku do prírody, na turistiku, na strelnicu alebo na iné voľnočasové využitie. Blaser je jedna zo značiek pánskych košieľ, ktorá je u poľovníkov mimoriadne obľúbená. Ak preferujete menej formálny štýl poľovníckeho odevu, siahnite po poľovníckych mikinách, ktoré sú vhodné najmä keď idete na lov v lete a na jar a nepotrebujete byť naobliekaní.  

Dbajte na výber kvalitného a nepremokavého poľovníckeho oblečenia

52712976_1127270930794147_4503533583658385408_nVrchná vrstva je samozrejme nemenej dôležitá. Je to vrstva, ktorá vás chráni pred rôznymi vplyvmi vonkajšieho prostredia. Či už je to zlé počasie alebo terén, do ktorého sa rozhodnete ísť loviť, rozhodne by ste mali zainvestovať do kvalitnej a nepremokavej poľovníckej bundy. Aké vlastnosti by však mala mať taká bunda? Od tej klasickej sa líši v niekoľkých veciach. Okrem toho, že by mala byť nepremokavá, priedušná a pevná, mala by byť z materiálu, ktorý je extrémne tichý pri nízkych teplotách a nešuští. Nechcete predsa vyplašiť zver. Musíte byť preto tichý a nenápadný.

Práve bundy značky Blaser, Northern Hunting, Deerhunter alebo Alaska Elk sa vyznačujú takýmito vlastnosťami a sú dostupné v rôznych farebných prevedeniach. Pre poľovníkov sa odporúčajú najmä kamuflážne odevy v zelenej a hnedej farbe, ktoré sa dajú ľahko kombinovať. Splyniete tak s prostredím lesa. Ďalšou vlastnosťou, ktorou tieto bundy disponujú, je zateplenie, čo sa poľovníkom zíde najmä v zime počas lovu na posede. Materiál, z ktorého je vnútro vyrobené, je príjemný, hrejúci mäkký fleece, ktorý vás udrží v teple.

Správna poľovnícka bunda by mala obsahovať aj dostatok vreciek pre rôzne poľovnícke doplnky a čo je samozrejmé, aj reflexné prvky. Na záver, ako kompletné doplnenie vášho funkčného poľovníckeho setu, vám radíme zakúpiť si aj kvalitné a nepremokavé poľovnícke nohavice, vhodné aj do pohonu. Oblečenie do pohonu je zaujímavé najmä pre pánov. Nohavice by mali byť odolné voči mechanickému poškodeniu v lese, napríklad počas lovu v teréne plnom ostružín, trniek a šípok. Počas spoločných poľovačiek si poľovníci radi dávajú záležať na vzhľade.

Pred odchodom na poľovačku by ste rozhodne nemali podceniť výber správneho oblečenia. V poľovníckom e-shope Lovecká vášeň nájdete množstvo kvalitného a štýlového poľovníckeho oblečenia a doplnkov za dostupnú cenu. Ak máte všetko potrebné zbalené a ste dostatočne oblečený podľa počasia, hor sa na lov!