Ako vybrať ďalekohľad?

Uvažujete o tom, že si kúpite ďalekohľad, ale nedokážete si vybrať? Nevyznáte se v jednotlivých parametroch a nechápete, aký je dôvod rozdielnych cien?  Ako si vybrať ďalekohľad správne? Poradíme vám! 

V úvode by sme si povedali o základnom rozdelení ďalekohľadov a následne by sme prešli na aké parametre sa zamerať pri výbere.

Základne sa ďalekohľady delia na monokulárne a binokulárne.

Monokulárne ďalekohľady sú určené na pozorovanie len jedným okom. Hlavnou výhodou týchto ďalekohľadov spočíva vo väčšej možnosti priblíženia a pozorovania objektov. Na druhej strane nevýhodou monokulárov je, že s rastúcim priblížením sa znižuje zorný uhol, sveteľnosť a prichádza k traseniu obrazu.

Binokulárne ďalekohľady sú určené na pozorovanie obomi očami, vďaka čomu sme schopní lepšie, prirodzenejšie vnímať hĺbku obrazu a odhadovať vzdialenosť. Vďaka nižšej úrovne priblíženia nedochádza k nadmernému traseniu obrazu.


Na aké parametre sa, ale zamerať pri výbere ďalekohľadu?

Pred nákupom ďalekohľadu by ste mali vedieť, čo jednotlivé pojmy v popisoch produktu znamenajú.

  • Zväčšenie (priblíženie)

 Pri kúpe ďalekohľadu sa stretnete s označením napríklad 10x50. Čo tieto čísla znamenajú? Ide o zväčšenie a veľkosť objektívu. Číslo 10 nám hovorí, že sa obraz zväčší 10 násobne. V 10 násobnom zväčšení vnímame objekt vzdialený 200 metrov, ako by bol vo vzdialenosti 20 metrov (200/10=20) a číslo 50 je priemer objektívu v milimetroch. Väčší objektív nám poskytuje lepšiu svetelnosť a lepšie podmienky na pozorovanie v šere. 

  • Priemer objektívu

 Priemer objektívu ovplyvňuje sveteľnosť ďalekohľadu a celkovú veľkosť a hmotnosť ďalekohľadu. Čím je objektív väčší, tým väčšia sveteľnosť a zároveň ťažší ďalekohľad. Tu je potrebné tiež uviesť, že na sveteľnosť ďalekohľadu vplýva aj zväčšenie ďalekohľadu. Tu, ale platí opačný stav, čím väčšie zväčšenie tým menšia sveteľnosť.

Na turistiku sa odporúčajú ďalekohľady s veľkosťou objektívu 32mm a 40mm. Pre poľovníkov je to 50mm a 56mm. 

  • Zorné pole

 Parameter zorné pole udáva, aký široký je v skutočnosti terén zaberajúci celý priemer zorného poľa, pozorovaný zo vzdialenosti 1000 m. Čím je zorné pole širšie, tým lepšie. Široké zorné pole ďalekohľadu umožňuje komfortné pozorovanie rýchlo sa pohybujúcich objektov ako utekajúca zver, letiace vtáky alebo keď je v pohybe pozorovateľ.

Posty Lovecká vášeň marec 2022 (3)

  • Optický výstup - vplyv veku pozorovateľa

 Je to parameter, ktorý nám hovorí o tom, aký veľký obraz vychádza z ďalekohľadu. Vypočítame ho matematicky vydelením priemeru objektívu so zväčšením. Napríklad ďalekohľad 8x56 má optický výstup 56/8=7mm.

Zdravé ľudské oko, zrenička je schopné prijať svetlo priemeru 2-7mm, na druhej strane oko, ktoré starne stráca schopnosť roztiahnuť sa na 7mm. Uvedieme si príklad človek vo veku 50 rokov nie je schopný spracovať obraz z ďalekohľadu 8x56 lepšia voľba bude ďalekohľad 10x56. Naopak mladý človek pri ďalekohľade 10x25 sa bude uberať  o prichádzajúce svetlo.

Posty Lovecká vášeň marec 2022 (4)_1

 

  • Konštrukcia

 Poznáme 2 druhy konštrukcie ďalekohľadov:

  1. Klasická (Porro) 
  2. Priama ( Roof) 

 roof a porro

Rozdieľ medzi nimi je v konštrukcii optiky a usporiadaní optických hranolov vo vnútri ďalekohľadov. Bez hranolov by bol obraz stranovo a výškovo prevrátený, tak ako to majú astronomické teleskopy. Ďalekohľady priamej konštrukcie (roof) sú náročnejšie na výrobu a takáto optická sústava má menšie straty a odchýlky pri prenose svetla.

Pri výbere ďalekohľadu by ste si tiež mali ujasniť účeľ na ktorý budete ďalekohľad používať.

Športový či turistický ďalekohľad by mal byť v prvom rade ľahký, aby vás pri turistike svojou váhou nezaťažoval. Odporúča sa 7-10 násobné priblíženie, pretože pri vyššom priblížení je obtiažne ďalekohľad udržať v ruke bez roztraseného obrazu.

Odporúčame ďalekohľady 7x35, 7x50, 8x32, 10x32, 10x50.

173438961_1792846917569875_3090458122772458960_n

 Poľovnícky ďalekohľad parametre, ktoré tu zohrávajú dôležitú úlohu sú sveteľnosť a maximálne priblíženie. Poľovníci potrebujú ďalekohľad na výkon práva pľovníctva, hlavne na pozorovanie zveri, určenie vekovej a pohlavnej štruktúry zveri, odstrelu, či určenie selektívnosti lovu. Poľovníci potrebujú kvalitné ďalekohľady s veľkou svetelnosťou, aby dokázali pozorovať zver aj za zhoršených svetelných podmienok ako je súmrak, hmla, šero. Pre poľovníkov, ktorí uprednostňujú pozorovanie zveri a lov z posedu sa spravidla odporúča ďalekohľad s priemerom objektívu 50, 56mm s priblížením 8 až 10x. Na pozorovanie a lov posliedkov postačuje ďalekohľad s priemerom objektívu 32,42mm a priblížením 8-12x ide o ľahšie ďalekohľady.

213030912_1859136814274218_6439410319525575302_n_1

 Spektívy (pozorovacie ďalekohľady) umožňujú pozorovanie na veľmi vzdialené ciele, pretože je vybavený omnoho väčším priblížením než binokulárny ďalekohľad (napr. až 60 x). Sú vhodné na pozorovanie vzdialených hniezd vtákov, divo žijúcich predátorov a tiež aj hviezd. V teréne ich musíte zafixovať napevno, čo znamená, že so sebou beriete nielen ďalekohľad, ale aj statív. Odmenou je však jednoduché používanie (stačí zaostriť a priblížiť) a možnosť pripevniť fotoaparát alebo kameru. Jednoducho tak urobíte záznamy aj na veľmi veľké vzdialenosti, z bezpečnej pozície.

Príspevky Lovecká vášeň od 102021

Pri výbere toho správneho ďalekohľadu vám radi poradíme, neváhajte nás kontaktovať. K dispozícii sme na tel.čísle +421 911 174 137, alebo info@loveckavasen.sk

Celú ponuku ďalekohľadov nájdete v našom e-shope Lovecká vášeň tu: Ďalekohľady