Kŕmny automat pre diviaky: Aké sú jeho výhody?

Pravidelným prikrmovaním sa zver naučí na vami nastavený čas, v ktorom ju môžete bez námahy pozorovať. Zvuk kŕmenia môže prilákať aj ďalšiu zver z väčšej vzdialenosti. Kvalitné kŕmne automaty sú preto dôležitou súčasťou poľovníckej výbavy. V súčasnosti sú populárne moderné digitálne zariadenia, ktoré vám dokážu dávkovať kŕmnu zmes v presne stanovených intervaloch. Viac o výhodách používania kŕmnych automatov si povieme v našom článku.

Obrázok do blogu kŕmne automaty

Výhody používania kŕmneho automatu

Kŕmne automaty sú veľmi dobrou pomôckou ako pre poľovníkov, tak aj pre farmárov. Ich používanie prináša so sebou rad výhod, z ktorých najdôležitejšie sú nasledovné:

  • Ochrana krmiva a zvýšená hygiena – krmivo je v suchu a neznehodnocuje sa vplyvom počasia. Okrem toho neleží zbytočne na zemi, čím sa predchádza riziku vzniku plesní a množeniu baktérií.
  • Ochrana lesných porastov – odvádzaním prikrmovanej raticovej zveri sa zamedzuje škodám na lesných porastoch a poľnohospodárskych kultúrach.
  • Dávkovanie krmiva v časových intervaloch – kŕmne automaty umožňujú nastavenie niekoľkých kŕmnych programov v rôznych časových intervaloch a v presnej dávke. Benefitom pravidelného dávkovania je aj to, že zver naučíte, aby chodila na určité miesto.
  • Použitie pre rôznorodú zver – týmto spôsobom nakŕmite nielen divú lesnú zver, ale aj vtáctvo či ryby.
  • Bezpečnosť – zabezpečenie proti krádeži je ďaleko vyššie ako pri podomácky vyrobenom zariadení.

divide-by-zero-FGkNt8tO04I-unsplash

Používanie a výber kŕmneho automatu

Kŕmne automaty sa zvyčajne montujú na sud, ktorý slúži ako zásobník kŕmnej zmesi. Väčšinou disponujú krycími krídelkami, ktoré chránia krmivo pred vtáctvom. Montáž je veľmi jednoduchá – zariadenie pripevníte šróbami na sud na kŕmenie, a to podľa návodu od výrobcu. Zvyčajne ani nepotrebujete dodatočne montovať lievik do suda, pretože je súčasťou konštrukcie podávača.

Pri výbere kŕmneho automatu sú najdôležitejšie dva parametre – dlhá výdrž batérie a široký rozptyl rozhadzovania krmiva. Čím dlhšia je výdrž batérie, tým vyšší je aj komfort používania. Napríklad použitie 12V batérie vám zaručí nepretržitú prevádzku až 8 mesiacov. So širokým rozptylom rozhadzovania krmiva si zase zabezpečíte, že sa vám na danom mieste zver dlhšie zdrží.

Pri inštalácii a nastavovaní správneho režimu prikrmovania je užitočné si urobiť test, aby ste preverili, či kŕmenie bude dávkované v požadovanom množstve a správne. Pri plnení kŕmneho automatu si ale nezabudnite dať pozor aj na výber vhodného krmiva. Ak používate napríklad kukuricu, neprimiešavajte do nej aj odpad zo šúľkov, pretože dávkovač by sa mohol upchať. 

Ideálne umiestnenie kŕmneho automatu je pokojné a prístupné miesto pre dopĺňanie – napríklad v blízkosti senníka, soľníka či bahniska.

TIP

Zver si musí na miesto s kŕmnym automatom zvyknúť a považovať ho za bezpečné. Z toho dôvodu nie je toto miesto vhodné na lov. Výnimkou sú v tomto smere diviaky, ktoré sa prídu nakŕmiť takmer vždy. 

Kŕmne automaty značiek Eurohunt a Moultrie

Používanie kŕmnych automatov prináša mnoho benefitov. Ako si však medzi nimi vybrať to najlepšie? V našom e-shope vám ponúkame moderné digitálne podávače krmiva, a to za veľmi rozumné ceny:

  • Eurohunt PRO 12V – robustná kovová a odolná konštrukcia s digitálnym časovačom, ktorú je možné uzamknúť visiacim zámkom. Môžete si tu nastaviť až 6 rôznych časov kŕmenia (s dĺžkou od 1 do 60 sekúnd). Lievik je súčasťou konštrukcie. Nastavenie výkonu motora (100/75/50 %), pričom automat je vybavený 24-hodinovým časovačom. Napájanie prostredníctvom 12V batérií alebo solárnym panelom (nepretržitá prevádzka až 8 mesiacov). Cena: 149,90 eur.
  • Eurohunt digitálny 6V – lacnejšia verzia vyššie uvedeného produktu s extra výdržou na 6V batériu (prevádzka 4 mesiace). Aj v tomto prípade je lievik súčasťou balenia. Cena: 119,90 eur.
  • MOULTRIE ALL IN ONE digitálny – malý, ľahký a skladný. Môžete si tu nastaviť až 4 rôzne časy kŕmenia (digitálny časovač), každý s dĺžkou od 1 do 20 sekúnd. Lievik je súčasťou balenia. Napája sa prostredníctvom 4x AA batérií alebo 6V solárnym panelom. Cena: 79 eur.
  • MOULTRIE ALL IN ONE digitálny s 19l vedrom ihneď pripravený k použitiu bez nutnosti montovania. Skladný, ľahko prenosný a s nízkou hmotnosťou. Napája sa prostredníctvom 4x AA batérií (súčasťou balenia), na ktoré dokáže fungovať až 4 mesiace. Môžete použiť aj 6V solárny panel. Cena: 129 eur.

pexels-arthur-smaal-1050100

Záver

Kŕmne automaty sú veľmi dobrou pomôckou nielen pre poľovníkov, ale aj pre farmárov. Ide o moderné a digitálne zariadenia, ktoré dávkujú krmivo v presne stanovených intervaloch a v požadovanej dávke. Ich prednosťou je tiež dlhá prevádzková doba na jedno nabitie a zvýšené zabezpečenie proti krádeži. Využívaním týchto zariadení dosiahnete vo vašom revíri zvýšenú mieru ochrany lesného porastu a hygienické prikrmovanie lesnej zveri. 

Pre nákup kŕmneho automatu v našom e-shope kliknite TU.