Ako si vybrať termovíziu a na čo si dať pozor?

Potrebujete sa orientovať v tme a nestačí vám nočné videnie? Termovízia vám umožní vidieť aj v prípade, že okolo nie je žiadne svetlo. Ako si, ale vybrať tú správnu? Parametrov je mnoho a možno sa v nich nedokážete zorientovať. Tak ťažké to ale nie je. Stačí postupovať podľa nasledujúcich krokov.

Termovízie pomocou infračerveného žiarenia rozoznávajú teplotné rozdiely v prostredí a pomocou nich vykresľujú obraz okolitého prostredia. Už viete, že termovíziu potrebujete, ale ako ju vybrať?

 Posty Lovecká vášeň marec 2022 (5)

Ujasnite si, v akých podmienkach chcete termovíziu používať

To je jasný krok číslo jedna. Ako veľmi bude technika namáhaná? Trávite v lese niekoľko dní? Bude termovízia vystavovaná vode, prachu alebo iným nečistotám? Aký ste lovec? Ujasnite si, čo od termovízie chcete.

 

Presnosť a citlivosť termovízie

Pri termovíziách si určite všímajte parametre tepelnej citlivosti (NETD), pri ktorom platí nasledujúce pravidlo: Čím nižšia je hodnota NETD, tým lepšie senzor zaznamenáva malé teplotné rozdiely zmeraných objektov. Veľmi citlivé termovízie s kvalitným jadrom vám ponúkajú citlivosť <35mk. Toto číslo už je dnes štandardom aj pri lacnejších modeloch, napriek tomu si naň dávajte pozor.

 274108637_342217974475065_781826518760322218_n

 Kvalita obrazu

Ďalším veľmi dôležitým parametrom je kvalita obrazu. Jedna vec je totiž ako drobné tepelné rozdiely je termovízia schopná rozoznať, ale dôležité je aj ako kvalitný obraz je schopná zobraziť. Práve tu sú medzi termovíziami pomerne veľké rozdiely.

Štandardné termovízie disponujú obrazmi väčšinou okolo veľkosti 120x120, čo predstavuje 14 400 pixelov. Výkonnejšie termovízie zoženiete väčšinou s obrazom 180x180 a 32 400 pixelov. Rozdiel vo výslednej kvalite obrazu je veľmi znateľný.

Dôležitý je tiež parameter, ktorý udáva vzdialenosť pixelov medzi sebou(napr.17ɲm či 12ɲm). Z porovnania parametrov senzora vyplýva, že čím viac je pixelov a čím je menšia vzdialenosť medzi nimi, tým je obraz kvalitnejší, „hustejší“ a na pozorovaných objektoch vieme rozlíšiť viacej detailov na menšiu vzdialenosť. 

 

Posty Lovecká vášeň marec 2022 (4)

Ďalšie technológie ovplyvňujúce kvalitu obrazu

Určite by vás mali zaujímať aj ďalšie technické vychytávky, ktoré vám niektoré modely termovízií ponúkajú. Tie totiž dokážu kvalitu obrazu posunúť na úplne iný level. Kvalitnejšie termovízie disponujú napríklad digitálnym vylepšením detailov alebo digitálnou redukciou šumu. Také funkcie nájdete napríklad pri termovízii Hikmicro Panther PQ35L.

251201198_344349074126692_4987624066264188130_n

A ešte jeden tip pre vás. Samozrejme chápeme, že vyznať sa v spleti čísel môže byť zložité, ale nemusí vás to trápiť. Väčšina predajcov už vám dnes ukáže náhľady obrázkov, ktoré vám dokážu poskytnúť prehľad o kvalite zariadenia.

Priemer šošovky

Priemer šošovky termovízie ovplyvňuje kvalitu vášho pozorovania. Zorné pole termovízie a priemer šošovky sú priamo úmerné. Čím väčší je priemer, tým budete mať širšie zorné pole a väčšiu detekčnú vzdialenosť. Čím väčšia šošovka, tým máte lepší zážitok z pozorovania. Na trhu sú termovízie s priemerom šošoviek od približne od 6mm až po 50mm.

 Rozsah detekcie

Ďalšou vlastnosťou, ktorú je potrebné zvážiť pri výbere termovízie je rozsah detekcie, teda na akú vzdialenosť je schopná termovízia zaznamenať objekt. Na trhu sú termovízie, ktoré detekujú objekt až 3000 metrov, na druhej strane sú termovízie s detekciou približne od 200 m. 

 

Napájanie a batérie

Určite by ste mali mať istotu aj v tom, ako sa termovízie nabíjajú a aká je životnosť ich batérií. Samozrejme čím dlhšie, tým lepšie. Sú termovízie, ktoré majú zdroj energie zabudovaný a musíte ho nabíjať s celou termovíziou. U takých si musíte dávať pozor, či sú pred použitím čo najviac nabité. Nehodí sa pokiaľ plánujete zostať v lese viac dní v kuse. 

 

Existujú, ale aj termovízie napájané batériami Li-Ion, ktoré je možné kedykoľvek a kdekoľvek vymieňať, teda pokiaľ máte náhradné. Takéto batérie sa obvykle dobíjajú mimo samotnú termovíziu. Výmenu batérie ponúkajú termovízie značky Pard.

 

Pohodlie a odolnosť

V neposlednom rade určite myslite aj na praktické veci. Ako vám termovízia padne do ruky, aké zložité je jej ovládanie, ako veľmi je odolná. Ideálne je samozrejme si daný model prezrieť osobne, prípadne sa pozrite po recenziách. Práve ovládateľnosť a odolnosť bývajú častými témami užívateľských recenzií termovíziou všeobecne.


Pokiaľ stále ešte váhate, nebojte sa nás kedykoľvek kontaktovať, radi poradíme s výberom podľa vašich konkrétnych potrieb a poradíme, ktorá termovízia je vhodná priamo pre vás. Prajeme vám neutíchajúcu vášeň pre lov.

Zobraziť produkty z kategórie TERMOVÍZIE